fbpx
 

Kerajaan sedia bantu swasta bangunkan teknologi baharu – Tun M

December 18, 2018by

CYBERJAYA: Kerajaan akan memberi bantuan kewangan kepada institusi penyelidikan dalam meningkatkan industri teknologi negara.

Menurut Perdana Menteri , Tun Dr Mahathir Mohamad, kerajaan sedia menghulurkan bantuan meskipun penyelidikan dan pembangunan (R&D) sesuatu produk mahupun teknologi memerlukan perbelanjaan yang tinggi.
Justeru, kerjasama di antara beberapa agensi di bawah kerajaan serta pihak swasta, jelas beliau, dilihat mampu meneroka teknologi terkini yang boleh menyelesaikan masalah sekali gus menjana pendapatan negara.

“Pembangunan penyelidikan memang menelan perbelanjaan yang tinggi, kadang-kala hasil penyelidikan tidak sepadan dengan penyelesaian masalah yang diharapkan, tetapi boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah lain dalam dunia teknologi terkini.

“Kerajaan sedia bantu menyalurkan bantuan kewangan. Contohnya, syarikat gergasi dari Korea, Samsung yang menghabiskan berbilion ringgit semata-mata untuk pembangunan penyelidikan dan kini mereka setaraf dengan syarikat gergasi Apple dari Amerika Syarikat. “

Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap dalam Dialog bersama Pemain Industri Teknologi Tinggi anjuran Kumpulan Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi (MIGHT) di Cyberjaya.

Menurut beliau lagi, kerajaan bersedia membuka laluan bagi tujuan itu menerusi beberapa agensi termasuk MIGHT.

Source: Astro Awani

OUR OFFICEGET IN TOUCH
Come and visit our office or simply send us an email anytime you want. We are open to all suggestions from our clients.
MIGHT Partnership Hub, Jalan IMPACT 63000, Cyberjaya, Selangor, Malaysia
SOCIAL MEDIAMIGHT Social Links

Copyright © Malaysian Industry-Government Group for High Technology (MIGHT). All rights reserved.