fbpx
 

Malaysia harus hasilkan ciptaan teknologi baharu

December 18, 2018by

CYBERJAYA – Malaysia perlu menghasilkan ciptaan baharu bagi pengurusan sisa buangan yang boleh menjana kekayaan, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata pada hari ini terdapat banyak ciptaan dalam teknologi yang amat memberi kesan dan membawa banyak manfaat kepada penduduk di seluruh dunia.

Kata Dr Mahathir, sebagai contoh setiap tahun orang membeli telefon bimbit yang baharu dan membuang yang lama, dan ini akhirnya memberi kesan buruk kepada alam sekitar.

“Pengurusan sisa adalah sesuatu yang harus diambil kira oleh teknologi supaya kita dapat mengasingkan sisa dengan berkesan dan menggunakan semula sisa tersebut.

“Oleh itu, bagaimana untuk menangani sisa adalah sesuatu yang perlu dikaji,” kata beliau pada dialog Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia bagi Teknologi Tinggi (MIGHT) 2018, yang dipengerusikan oleh pengerusi MIGHT Tan Sri Dr Ir Ahmad Tajuddin Ali di sini hari ini.

Dialog itu dihadiri oleh 50 pemain industri berteknologi tinggi. Semasa sesi tersebut, Dr Mahathir menjawab beberapa soalan dari para pemain industri antaranya ialah memastikan hasil penyelidikan diubah menjadi perniagaan yang menjana kekayaan.

Perdana Menteri berkata teknologi mikrocip adalah juga sesuatu yang harus diberi tumpuan oleh rakyat Malaysia memandangkan kebanyakan produk teknologi tinggi yang baharu menggunakan mikrocip.

“Ini adalah hala tuju yang negara harus menuju dan mengkaji perkara ini,” kata Dr Mahathir.

Source: Bernama

OUR OFFICEGET IN TOUCH
Come and visit our office or simply send us an email anytime you want. We are open to all suggestions from our clients.
MIGHT Partnership Hub, Jalan IMPACT 63000, Cyberjaya, Selangor, Malaysia
SOCIAL MEDIAMIGHT Social Links

Copyright © Malaysian Industry-Government Group for High Technology (MIGHT). All rights reserved.