fbpx
 

RM3.1 bilion nilai pelaburan dicatatkan di Kelantan sejak 2013

February 4, 2018by
KOTA BHARU: Sebanyak RM3.1 bilion nilai pelaburan dicatatkan di Kelantan sejak 2013 hingga tahun lepas dengan jumlah pelaburan tertinggi pada 2014, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.
Beliau berkata pada tahun tersebut, negeri ini menerima RM1.24 bilion melalui projek pembinaan kilang simen di Chiku, Gua Musang dan nilai pelaburan terendah pada tahun lepas sebanyak RM4.2 juta yang berkaitan dengan industri kecil dan sederhana (IKS).Katanya pada 2013, jumlah pelaburan di Kelantan sebanyak RM995 juta, 2015 (RM353 juta) dan 2016 (RM514 juta).

“Bagaimanapun, sepanjang tempoh lima tahun itu, hanya RM58 juta diaplikasikan berikutan terdapat beberapa masalah termasuklah kegagalan tiga syarikat yang diberi lesen untuk memulakan industri pembuatan simen tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan Majlis Memeterai Perjanjian Usaha Sama Pelaburan antara A-Bio Sdn Bhd dan Ain Medicare Sdn Bhd di Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa di sini, hari ini.

Mustapa berkata jumlah pelaburan di Kelantan adalah rendah berbanding negeri-negeri lain berikutan pelabur berdepan dengan kesukaran terutamanya berkaitan kemudahan infrastruktur seperti kualiti dan bekalan air yang kurang memuaskan.

“Kita perlu mencari kaedah yang lebih baik untuk meningkatkan jumlah pelaburan di negeri ini dan pada masa sama, saya berharap pihak yang berkaitan dapat mengambil perhatian terhadap masalah yang dihadapi oleh pemain industri,” katanya.

Terdahulu, perjanjian itu dimeterai antara Pengerusi A-Bio Sdn Bhd Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor dan Pengerusi Ain Medicare Sdn Bhd Datuk Wan Ariff Wan Hamzah.

Menerusi perjanjian tersebut, A-Bio yang merupakan syarikat pelaburan strategik di bawah Kumpulan Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi (MIGHT) akan melakukan pelaburan strategik sebanyak RM20 juta dalam Ain Medicare untuk meningkatkan lagi daya saing syarikat itu dalam industri bioteknologi perubatan khususnya pengeluaran produk bio-farmaseutikal tempatan yang bernilai tinggi.

A-Bio juga adalah satu program strategik di bawah Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri, yang melakukan pelaburan dalam syarikat berkaitan tiga sektor utama iaitu industri berasaskan bio dan bioteknologi, industri teknologi baharu muncul dan industri hijau.

— BERNAMA

OUR OFFICEGET IN TOUCH
Come and visit our office or simply send us an email anytime you want. We are open to all suggestions from our clients.
MIGHT Partnership Hub, Jalan IMPACT 63000, Cyberjaya, Selangor, Malaysia
SOCIAL MEDIAMIGHT Social Links

Copyright © Malaysian Industry-Government Group for High Technology (MIGHT). All rights reserved.