fbpx
 

Industri maritim perlu elemen Industri 4.0

November 7, 2018by

KUALA LUMPUR: Dasar industri maritim seperti Pelan Induk Perkapalan Malaysia perlu dikemas kini dengan elemen Industri 4.0 bagi memperkukuhkan sumbangan industri berkenaan kepada ekonomi.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Ong Kian Ming, berkata sedikit perhatian diberikan kepada Industri 4.0 memandangkan pemikiran di belakang industri ini sebelum ini tidak begitu matang.

“Dengan pelancaran dasar Industri 4.0 baru-baru ini dan insentif yang diumumkan pada Belanjawan 2019, saya fikir ini adalah masa yang terbaik untuk kita bekerja dengan industri berkenaan.

“Peserta industri yang ingin bergerak bagi mencapai piawaian Industri 4.0 boleh melakukannya dengan dasar baharu ini,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Ekspo Marin Antarabangsa Malaysia 2018, di sini, hari ini.

Industri pembinaan kapal dan baik pulih kapal di Malaysia, yang mana adalah sebahagian daripada industri marin, pada masa ini menggaji 15,000 orang dan merekodkan jumlah dagangan RM6.1 bilion pada 2017.

Malaysia kini berada di kedudukan ke-18 negara terbesar pembina kapal.

Kian Ming menekankan bahawa fokus akan diberikan kepada pemain kecil industri maritim untuk menerima pakai Industri 4.0.

“Adalah diharapkan bahawa kita dapat membantu mereka untuk bekerja bersama pemain besar bagi melihat bidang mana dalam Industri 4.0 yang paling penting dan relevan kepada mereka, dan kemudian menjajarkan struktur insentif baharu dalam lingkungan bajet dan dasar Industri 4.0 supaya kita boleh memberi tumpuan khas kepada sektor ini kerana terdapat 11 komponen dalam Industri 4.0,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, beliau berkata, industri pembinaan dan baik pulih kapal Malaysia dipacu oleh peserta tempatan dengan keupayaan menampung sektor angkatan laut dan komersial kira-kira 100 limbungan kapal di Malaysia dengan majoriti di Sabah dan Sarawak.

“Terdapat banyak peluang untuk sektor ini berkembang terutama dalam reka bentuk kapal, pengeluaran alat ganti dan komponen, sistem bersepadu dan pengeluaran peralatan marin,” tambahnya.

-BERNAMA

OUR OFFICEGET IN TOUCH
Come and visit our office or simply send us an email anytime you want. We are open to all suggestions from our clients.
MIGHT Partnership Hub, Jalan IMPACT 63000, Cyberjaya, Selangor, Malaysia
SOCIAL MEDIAMIGHT Social Links

Copyright © Malaysian Industry-Government Group for High Technology (MIGHT). All rights reserved.